To, czy woda w istocie ma smak, było powodem licznych dyskusji, a już nawet w przeszłości starożytni uczeni spierali się w tym temacie. Wiele osób uważa, że woda nie ma smaku – jest to oczywiście nieprawdą. Smak wody definiowany jest jako neutralny, choć nie bezsmakowy. Ewentualny smak wody jest zależny znajdujących się w niej związków i minerałów. Dlatego zdarza się, że woda może być równie słodka, słona czy nawet gorzka. Co jednak oznaczają te poszczególne smaki?

Od czego zależny jest smak wody?

Czynników, które definiują ewentualny smak wody, jest wiele. Jest to zależne choćby od regionu, miejsca jej źródła, zawartych substancji chemicznych czy nawet jej temperatury. Bazując na twierdzeniach samych naukowców, czy restrykcyjnych norm prawnych unii europejskiej, smak wody powinien być neutralny. Jeżeli jednak podczas picia wody odczuwamy dziwny smak czy posmak, nie oznacza to jeszcze, że taka woda nie nadaje się do spożycia.

Chlor i inne smaki w wodzie.

Jednym z najbardziej odczuwalnym smaków, w szczególności w wodzie pozyskiwanej z kranu, jest właśnie chlor. Nie jest on jednak niebezpieczny dla naszego zdrowia, a wręcz całkowicie niezbędny, ponieważ chroni przed jej skażeniem. Jeżeli woda pozostawia w naszych ustach metaliczny posmak, może to oznaczać, że nasza instalacja wodna jest zwyczajnie przestarzała.