Kuchenka gazowa to miejsce, które ma nieustanną styczność z przyrządzanym jedzeniem. Gotowanie, smażenie, duszenie czy grillowanie – wszyscy dobrze zdajemy sobie sprawę, że bez względu na to, jak ostrożni byśmy byli, kuchenka gazowa zwyczajnie wymagać będzie regularnego czyszczenia. A niektóre plamy i zabrudzenia potrafią być niezwykle oporne, jak więc można sobie z nimi poradzić?

Nie odkładaj na później.

Jeżeli zauważyliśmy, że podczas gotowania narobiliśmy przysłowiowego bałaganu, lepiej jest zabrać się za jego posprzątanie od razu. Zaschnięty tłuszcz, sos czy jakiekolwiek inne substancje będą stosunkowo trudne w czyszczeniu.

Proste rozwiązania.

Chcąc wyczyścić ruszt i palniki nie potrzebujesz do tego całej gamy najróżniejszych środków chemicznych. Równie skuteczne będą domowe i sprawdzone sposoby, warto więc wykorzystać sodę oczyszczoną lub ocet. Wykorzystując jedno z nich, należy stworzyć mieszankę na bazie wody i dokładnie wyszorować. Jeżeli zauważamy, że zabrudzenia wciąż zwyczajnie stawiają opór, możemy pokusić się o zastosowanie gorącej wody z octem lub sodą.