Warzywa i owoce to produkty spożywcze, które przez swoją wartość stanowią podstawę diety – również wtedy, kiedy nie ma na nie sezonu oraz w jesiennych i zimowych miesiącach. Jednym z warzyw, które warto wykorzystać, jest cykoria czerwona zawierająca wiele witamin. Szybka w przygotowaniu [b]sałatka z czerwonej cykorii[/b] sprawdzi się jako źródło witamin w okresie zimowym, przez swój wygląd nakarmi również oczy.

Kolory na zimową porę

Jesienią można cieszyć się wieloma barwami na drzewach, zima to jednak czas, kiedy na zewnątrz panuje szarość i szybko zapada zmrok. Wówczas warto tworzyć kolorowe posiłki, które będą sycące i wartościowe pod względem składników odżywczych. Pomóc w tym może sięgnięcie po czerwoną cykorię, która w towarzystwie orzechów, jabłka i pleśniowego sera tworzy sałatkę elegancką, zdrową i barwna.

Czerwona cykoria powinna na stałe zagościć w jadłospisie – wpływa bowiem na tworzenie czerwonych krwinek, do tego poprawia pracę nerek i trawienie, usprawniając działanie układu pokarmowego. Polecana jest osobą pragnącym zrzucić zbędne kilogramy – ma bowiem mało kalorii, a znaleźć w niej można sód, potas, miedź, żelazo, witaminy B1, b2, C, kwas foliowy. Przygotowana z niej sałatka sprawdzi się jako część lunchu czy lekka sałatka.

Składniki:

– 2 kolby czerwonej cykorii (ewentualnie białej)
– 1 duże winne jabłko
– garść orzechów włoskich
– 10 dag sera pleśniowego typu lazur
– natka pietruszki

Sos
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz

Schemat żywieniowy, który pozwala utrzymać wagę ciała.

Przygotowanie

Sos: składniki wlać do słoiczka, doprawić solą i pieprzem. Zakręcić słoiczek i potrząsać nim energicznie do momentu powstania emulsji.
Cykorie opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Ser pokruszyć. Orzechy posiekać. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Wymieszać przygotowane składniki, polać sosem. Podawać od razu.