Jesteś tym, co jesz – tak rzecze popularne powiedzenie. I nie ma w tym choćby krzty nieprawdy, ponieważ nasza codzienna dieta i nawyki żywieniowe w bezpośredni sposób wpływają na nasz organizm. Kwestią najważniejszą jest oczywiście zdrowie, którego stan uzależniony jest w znaczącym stopniu od spożywanych produktów i tym samym dostarczanych witamin i minerałów, czy składników odżywczych. Warto jednak wspomnieć także o urodzie, ponieważ dieta wpływa również na wygląd – chyba każdy z nas chciałby się cieszyć zdrową, piękną i, co najważniejsze, młodą cerą. Co prawda – zatrzymanie procesów starzenia się to wciąż idea zaczerpnięta rodem z powieści science – fiction. Jest jednak coś, co możemy zrobić, by móc dłużej cieszyć się młodym wyglądem – to rzeczą jest dieta, a poniżej przedstawiliśmy listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu.

Ciemne zieleniny

Ciemnozielone warzywa liściaste są pełne przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, które mogą powodować starzenie się organizmu. Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły, są korzystne dla zdrowia. Są one doskonałym źródłem witamin A, C i K.

Jagody

Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Zawierają one nie tylko dobrze znaną niebieską odmianę. Jeżyny i maliny również mają wiele do zaoferowania. Jagody są niskokaloryczne, ale zawierają dużo błonnika, wody i potasu (który pomaga obniżyć ciśnienie krwi), dzięki czemu sycą bez zbędnych kilogramów.

Jeżyny mogą być najlepszym owocem bogatym w przeciwutleniacze, możesz je dodawać do smoothie lub sałatek, wrzucać do owsianki lub jogurtu, dodawać do zup, takich jak gazpacho, mieszać z innymi owocami jako nadzienie do ciast lub tart – możliwości są nieograniczone!

Pomidory

Pomidory są dobrym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza, który może pomóc w ochronie skóry i zmniejszeniu oznak starzenia się. Likopen znajduje się w skórce pomidorów, a także w czerwonych owocach i warzywach, takich jak arbuz, różowy grejpfrut i gujawa.

Ten fitochemiczny składnik jest powiązany z obniżonym wskaźnikiem zachorowalności na choroby serca, niektóre rodzaje raka, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera.

Papryka czerwona

Czerwona papryka zawiera karotenoidy, które są rodzajem przeciwutleniaczy chroniących komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze takie jak likopen pomagają również zwalczać stany zapalne. Czerwona papryka jest bogata w witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu i pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Jest również bogata w witaminę A, która wspomaga zdrową skórę i pozwala zachować młody wygląd!

Następnym razem, gdy zobaczysz w menu czerwoną paprykę, nie rezygnuj z niej – może być dla Ciebie nową fontanną młodości!

Ryby

Ryby są dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D, selenu, cynku i witaminy B12. Kwasy tłuszczowe omega-3 zostały powiązane z redukcją stanów zapalnych (które mogą prowadzić do powstawania zmarszczek), poprawą stanu stawów (co może pomóc w zmniejszeniu bólu związanego z zapaleniem stawów), zmniejszeniem objawów PMS (w tym wzdęć), zmniejszeniem ryzyka chorób serca – a to tylko niektóre z nich!

Jeśli nie jesz ryb lub nie lubisz ich smaku, a mimo to chcesz czerpać z nich korzyści, istnieją również inne ich źródła. Niektóre rodzaje alg zawierają duże ilości kwasów omega 3; olej lniany to kolejna świetna opcja, aby wprowadzić te składniki odżywcze do swojej diety.

Awokado

Awokado jest bogate w tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jest również dobrym źródłem potasu i witaminy E, która utrzymuje zdrowy wygląd skóry, zapobiegając uszkodzeniom komórek i działając jako przeciwutleniacz. Awokado jest również dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową wagę!

Orzechy i nasiona

  • Orzechy i nasiona zawierają dużo białka i zdrowych tłuszczów, które pomagają w budowaniu masy mięśniowej.
  • Są dobrym źródłem witaminy E i cynku – dwóch składników odżywczych, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem środowiska.
  • Są bogate w magnez, który pomaga rozluźnić mięśnie, w tym mięśnie twarzy.
  • I wreszcie, orzechy zawierają błonnik – i to w dużych ilościach! Ponieważ w młodym wieku skóra nieustannie traci komórki w przyspieszonym tempie (co może powodować, że wygląda matowo), włączenie do diety większej ilości błonnika może pomóc w utrzymaniu czystych porów, dzięki czemu nie będą się one wydawały zatkane lub rozszerzone z powodu nadmiernej produkcji oleju.

Oliwa z oliwek

  • Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, czyli zdrowych tłuszczów, które mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.
  • Badania wykazują, że oliwa z oliwek może chronić przed rakiem wątroby i cukrzycą.
  • Antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek pomagają zapobiegać zmarszczkom i starzeniu się skóry. Oliwa z oliwek jest również doskonałym środkiem nawilżającym dla suchej skóry, ponieważ nie utrzymuje się na skórze, jak inne oleje, lecz wnika w pory skóry, dzięki czemu utrzymuje nawilżenie dłużej niż inne oleje (np. kokosowy).
  • Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, oliwa z oliwek może zapobiegać wypadaniu włosów, rozdwajaniu się końcówek i łupieżowi!

Mięso

  • Wołowina, drób i ryby są dobrymi źródłami białka. Zawierają one również dużo żelaza, które pomaga w produkcji czerwonych krwinek.
  • Czerwone mięso jest lepsze od białego, ponieważ zawiera więcej witaminy B12 i cynku – składników odżywczych niezbędnych dla ogólnego zdrowia organizmu.
  • Wielkość porcji mięsa jest mniej więcej taka sama jak talia kart, więc nie potrzeba wiele, aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę! Nie przesadzaj z ilością czerwonego mięsa, jeśli masz ochotę na więcej kalorii niż zwykle; inne źródła, takie jak owoce i warzywa, dostarczają błonnika, który szybciej napełnia organizm, więc nie ma powodu, by przesadzać z jednym rodzajem pożywienia na raz.

 

Podsumowanie

Możesz jeść, aby wyglądać młodziej! Istnieje wiele sposobów na to, by odżywiać się w sposób zapewniający zdrową skórę i młody wygląd. Spożywanie różnorodnych pokarmów pomoże Twojemu organizmowi uzyskać potrzebne składniki odżywcze, co może być konieczne, jeśli sama dieta nie dostarcza wystarczającej ilości witamin i minerałów. Spróbuj włączyć niektóre z tych składników do swojej diety, aby poczuć się młodziej!