Olej kokosowy i olej palmowy są częstymi składnikami w kuchni, przemyśle spożywczym, a także w kosmetyce.

Niektórzy utożsamiają je ze sobą, co jest ogromnym błędem, ponieważ bardzo się różnią. Jaka jest zatem między nimi różnica i jakie posiadają właściwości? Czy stosowanie ich wpływa pozytywnie na zdrowie?

Olej kokosowy i palmowy – pozyskiwanie i właściwości zdrowotne

Olej palmowy pozyskiwany jest z miąższu oraz nasion palmy oleistej. W surowej postaci ma pomarańczowo-czerwony kolor ze względu na dużą zawartość karotenoidów, lecz po poddaniu procesowi rafinacji przybiera białą barwę i traci wiele prozdrowotnych właściwości. Wykorzystuje się go głównie w przemyśle spożywczym oraz w kuchni ze względu na odporność na wysokie temperatury, co pozwala stosować go do smażenia, choć dobrze odnajduje się również w kosmetyce.

Jest wartościowy przede wszystkim w formie nierafinowanej ze względu na fakt, że nie wywiera wpływu na stężenie cholesterolu we krwi oraz wykazuje działanie przeciwutleniające, hamując proces starzenia się komórek organizmu. Po rafinacji natomiast wspomaga rozpuszczanie witamin w tłuszczach oraz stanowi źródło energii. Należy pamiętać, by mimo wszystko nie przekraczać dawki 2 gramów, ponieważ jego działanie może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Olej kokosowy również występuje w postaci nierafinowanej, którą cechuje duża zawartość składników odżywczych i stosowany jest w kuchni oraz w kosmetyce, choć on akurat w tym przypadku nie jest odporny na wysokie temperatury. Natomiast rafinowany pozbawiony jest większości właściwości, ale w zamian za to jest odporny na temperatury i można stosować go do smażenia i pieczenia.

Wykazuje on właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, a także przeciwzapalne, dzięki czemu można stosować go w przypadku chorób dziąseł lub podczas leczenia próchnicy. Działa również nawilżająco i regenerująco na skórę, a także przyspiesza proces gojenia się ran. Wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną, przyspiesza przemianę materii, zaspokaja głód i dodaje energii.

Więcej porad dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w portalu: pacz.pl.

Kokosowy czy palmowy – który wybrać?

Mimo podobieństw olej palmowy i kokosowy znacznie się od siebie różnią – zarówno pod względem pozyskiwania, jak i wpływem na organizm. Olej kokosowy jest znacznie lepszy w kwestiach zdrowotnych, lecz mimo wszystko warto mieć na uwadze fakt, że oba produkty stanowią źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być ograniczane w diecie. W zależności od decyzji należy pamiętać, że wybór zależy przede wszystkim od własnych potrzeb i gustu – czy wykorzystać go do kuchni, czy do kosmetyki.